piątek, 25 stycznia 2013

Nadziewany wielbłąd (Cały)

 Dziś potrawa weselna którą zajadają się Beduini podczas wesel.
Mówi się zjeść konia z kopytami, ale na pustyni beduini mają wielbłądy zamiast koni więc jeżeli macie duży piekarnik potrzebny wam:
  • 1 średniej wielkości wielbłąd
  • 1 duża owca
  • 20 średnich kurczaków
  • 60 jajek
  • 12 kg ryżu
  • 12 kg orzechów pinii 
  • 2 kg migdałów
  • 1 kg pistacji
  • 450 l wody
  • 0.5 kg czarnego pieprzu
Wielbłąda, owcę oraz kurczaki oczyszczamy z sierści, wełny i piór ( w zależności co kto ma) i czyścimy. Gotujemy mięso oraz ryż do miękkości. Orzeszki smażyć na patelni aż zbrązowieją i dorzucić do ugotowanego ryżu. Ugotowane jajka obrać ze skorupy. Owcę faszerujemy kurczakami i ryżem. Następnie faszerowanego barana układamy w wielbłądzie i dopełniamy resztą ryżu. Wielbłąda opiekamy na grillu/w piekarniku aż będzie brązowy. Najlepiej podawać na półmisku z ryżem, orzechami i jajkami.

Po upieczeniu wygląda mniej więcej tak:

                                                     źródło: http://otsnews.co.uk

                                                                    Smacznego!



2 komentarze: