Źródło: Wikipedia |
Prawda że ładny? Wygląda też smakowicie, ale mieszkańcy Grenlandii nie byli by sobą gdyby czegoś nie wymyślili. Ptak ten jest tradycyjną potrawą bożonarodzeniową na tej wyspie. Nie było by nic w tym nadzwyczajnego gdyby nie sposób przyrządzania.
Ptaki z tego gatunku pozbawia się piór, następnie w swoistego rodzaju worek z foczej skóry upycha się od 300 do 500 małych ptaków. Normalny europejczyk wsadził by to do piekarnika i gotowe, ale takie rzeczy nie na Grenlandii. Ptaki po umieszczeniu w foczej skórze na której pozostawiono cienką warstwę tłuszczu zakopuje się na kilka miesięcy w zależności od upodobań pod ziemią i kamieniami (kiedyś służyło to ochronie przed drapieżnikami, dziś tylko dla smaku). Gotowa potrawa wygląda tak:
Źródło: http://fun.stylebaby.com/strangest-delicacies-around-world/ |
Najczęstszy okres leżakowania to pół roku, gdy mięso jest już w stanie zaawansowanego rozkładu, ale może przebywać pod ziemią nawet 18 miesięcy. Spożywa się tą potrawę na surowo, wraz z kośćmi, a do tego najczęściej przed domem ze względu na swój zapach zepsutego mięsa.
Dodaję jeszcze film z "rozbioru" ptaka, gdyby kogoś ciekawiło jak to wygląda od środka.
Wszystkim którzy mają ochotę skosztować, życzę smacznego:)
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńWidziałem film o tym na BBC .Faktycznie obrzydliwe ,ale skoro ludzie muszą tam przetrwać to robią to z konieczności . Najwyraźniej skoro po tym nie wymiotują i uzupełniają swoją dietę w ten sposób od 1000 lat to jest to zjadliwe .
OdpowiedzUsuńJedna poprawka.
OdpowiedzUsuńPtaki upychane są do foczej skóry w całości, nie pozbawia się ich piór.
38 yrs old Office Assistant IV Randall Babonau, hailing from Swan Lake enjoys watching movies like Not Another Happy Ending and Jewelry making. Took a trip to Laurisilva of Madeira and drives a Ferrari 275 GTB/C. sprawdz
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.
OdpowiedzUsuń