Dziś potrawa weselna którą zajadają się Beduini podczas wesel.
Mówi się zjeść konia z kopytami, ale na pustyni beduini mają wielbłądy zamiast koni więc jeżeli macie duży piekarnik potrzebny wam:
- 1 średniej wielkości wielbłąd
- 1 duża owca
- 20 średnich kurczaków
- 60 jajek
- 12 kg ryżu
- 12 kg orzechów pinii
- 2 kg migdałów
- 1 kg pistacji
- 450 l wody
- 0.5 kg czarnego pieprzu
Wielbłąda, owcę oraz kurczaki oczyszczamy z sierści, wełny i piór ( w zależności co kto ma) i czyścimy. Gotujemy mięso oraz ryż do miękkości. Orzeszki smażyć na patelni aż zbrązowieją i dorzucić do ugotowanego ryżu. Ugotowane jajka obrać ze skorupy. Owcę faszerujemy kurczakami i ryżem. Następnie faszerowanego barana układamy w wielbłądzie i dopełniamy resztą ryżu. Wielbłąda opiekamy na grillu/w piekarniku aż będzie brązowy. Najlepiej podawać na półmisku z ryżem, orzechami i jajkami.
Po upieczeniu wygląda mniej więcej tak:
źródło: http://otsnews.co.uk
Smacznego!
pytanie z czym to sie je
OdpowiedzUsuńJakos to do mnie nie przemawia :)
OdpowiedzUsuń